Projectmanager in hightech: gun jezelf de volgende stap in 2023

Het is spannend om eigen ondernemer te worden en een bedrijf te starten. Al helemaal wanneer je als recruitmentbureau een zeer specifieke niche kiest. Maar focus loont, dat is één van de belangrijkste lessen die wij hebben geleerd dit jaar. Wij zien ook uit naar volgend jaar. waarin we nog veel meer projectmanagers in R&D tot Industrialisatie helpen om hun plek te vinden. In dit blog delen wij onze lessen én plannen. Doe er je voordeel mee!

Gebrek aan recruiters gespecialiseerd in hightech projectmanagers

 

Het lukt ons niet om een goede projectleiders in de hightech te vinden! 

Dat was het geluid dat wij hoorden uit de markt op het moment van oprichting van GHYSELS. Met name directeuren binnen de R&D tot Industrialisatie klaagden hierover. Dus besloten wij om ons als recruitmentbureau te specialiseren in deze zeer specifieke doelgroep van projectmanagers en binnen deze niche hightech talent en bedrijven met elkaar te verbinden. 

Omdat Bart zelf al sinds 2006 in het vak van recruitment binnen R&D tot Industrialisatie  zit, begrijpt hij de markt als geen ander. Zijn inschattingsvermogen en neus voor talent hebben hem ook na de start van GHYSELS niet in de steek gelaten. Want een recruiter met verstand van de inhoud presenteert geen stortvloed aan potentiële kandidaten waarvan niemand exact in het profiel past.

Dat is de bestaansreden van GHYSELS: met verstand van zaken organisaties en projectmanagers in de hightech sneller en beter elkaar te vinden. Van Scale-up tot Multinational en van R&D tot Industrialisatie. 

Ik ben op zoek, wil jij eens met mij meedenken?

 

We noemden het al eerder. Een hele duidelijke focus kiezen als recruitmentbureau is best wel spannend. Wie zich beweegt in een niche, moet ook vaak nee verkopen. In de begintijd van ons bedrijf was dat best lastig, omdat je toch de neiging hebt om alles aan te grijpen. Daarnaast spraken we nog niet altijd de juiste projectleiders. Waardoor we niet altijd de juiste match konden maken. Het vertrouwen en ons netwerk moest nog groeien.

Maar focus loont. Inmiddels spreken we wel de juiste kandidaten. Met profielen die goed passen bij wat er wordt gezocht in de hightech. Hierdoor hebben we in 2022 veel mooie bedrijven kunnen bedienen door het opvullen van vacatures voor detachering, interim en vast. 

Ons netwerk is gegroeid en van onschatbare waarde geworden. Steeds meer projectmanagers weten hun weg naar ons te vinden. Professionals die een jaar geleden misschien niet beschikbaar waren, maar nu tegen ons zeggen: ik ben nú op zoek, ik wil graag dat je met mij meedenkt. Projectmanagers zien ons als een serieuze gesprekspartner om mee te sparren over de volgende stap in hun carrière. 

Anderzijds kloppen ook steeds meer bedrijven van R&D tot Industrialisatie bij ons aan. Waaronder Frank van Eldijk van Sioux Technologies. Frank is blij dat wij een projectmanager voor hem hebben gevonden, iemand die in december start. Frank: ‘Bart heeft echt een hele mooie selectie gemaakt van passende kandidaten. Het was een zeer open en constructieve samenwerking, waarbij ik niet alleen goed geholpen ben, maar ook steeds het gevoel had dat ik gehoord en gezien werd.’

Lees hier Frank’s verhaal en de klantcase van Sioux Technologies.

 

Foto: Sioux, één van onze tevreden klanten in 2022

Projectmanagers coachen nog beter te worden in hun vak

 

Onze wens is projectmanagers helpen om nóg beter te worden in hun vak. Dit doen wij onder andere door de adviesgesprekken die we met ze voeren, kennisdeling via de blogs en de kennissessies die we organiseren (waarvan onlangs nog een kennisevent over het thema stakeholdermanagement).

Wij zijn zo overtuigd van het belang van persoonlijke groei, dat wij onze werkwijze daarop hebben ingericht. Zit je op je plek, dan word je daar gelukkiger én beter van.  Dat is de reden dat wij een actieve bijdrage leveren aan de persoonlijke ontwikkeling en groei van alle projectmanagers die wij plaatsen. Want laten we eerlijk zijn. Projectmanager zijn is en topsport. Je wordt niet zomaar een zwaargewicht: daarvoor moet je eerst veel meters maken en ervaring opdoen. Wij vinden dat projectmanagers net als topsporters een topcoach verdienen. 

Sinds dit jaar is daarom Karin Rosch aan ons verbonden als coach. Zij helpt alle projectmanagers die via ons zijn bemiddeld om van hun start een succes te maken. De coachingsgesprekken zijn gericht op de praktijk oftewel op het project dat de projectmanagers onder handen hebt. Zij kunnen situaties uit het project voorleggen, en zaken waarmee ze worstelen bespreken. Karin: ‘Het is de combinatie van vragen stellen en luisteren, en advies die projectmanagers helpt om nog beter te zijn in hun werk. Om een hele scherpe organisatiesensitiviteit en een slimme werkwijze te ontwikkelen.’

Foto: Karin Rosch coacht door GHYSELS geplaatste projectmanagers een half jaar lang iedere maand

Onze fouten en belangrijkste lessen in 2022

 

In de beginfase van het ondernemerschap heb je de neiging om andere dingen op te pakken dan je corebusiness. Dat was al helemaal voor ons een grote uitdaging, omdat we ons bewegen in een niche. Zo kwam het voor dat we vacaturevraagstukken oppakten die niet 100% pasten bij onze specialisatie. Of die niet matchten met onze manier van werken, waarbij rechtstreeks persoonlijk contact voorop staat. 

Een andere les: besteed de processen die heel veel tijd kosten uit. Wij betalen anderen om onze blogging, social media en accountancy te verzorgen bijvoorbeeld. Dat is een investering, maar zo kunnen wij ons richten op dat waar we goed in zijn en de meeste energie van krijgen. 

De allerbelangrijkste les dit jaar: bepaal duidelijk je eigen focus. Weet waar je goed in bent en zeg nee tegen de zaken waar niet je kracht ligt. Maak een menukaart van de zaken waar je energie van krijgt, en als een verzoek daarbuiten valt zeg dan nee.

Waar wij energie van krijgen, en wat dus op onze menukaart staat, is een directe samenwerking met managers van bedrijven in de hightech branche, zoals Philips en ASML. Ieder bedrijf heeft hun eigen vraagstuk en andere manier van werken. De vraag achter de vraag achterhalen betekent dat je bedrijfskundig inzicht moet hebben. Een volwaardige gesprekspartner worden, die mag meedenken, adviseren én challengen. Dáár krijgen wij energie van.

Foto: ons kantoor op de hightech campus in Eindhoven

Strategie en plannen voor 2023

 

De technologiebranche en bedrijven groeien nog steeds als kool, dus daar blijft een grote vraag bestaan naar talentvolle projectmanagers. Toch is het de vraag wat de economie gaat doen in 2023 en wat de impact daarvan is op de bedrijven met wie wij zaken doen. 

Wij hebben inmiddels het netwerk en de ervaring om bedrijven met urgente vraagstukken en van een grote omvang te bedienen. Bedrijven als ASML en andere hightech bedrijven in Eindhoven kunnen wij prima bedienen. Beetje bij beetje worden wij bekender in de regio Eindhoven. Daarvoor schuift Bart ook zo nu en dan aan bij diverse ondernemersclubs. Het is inspirerend om te zien hoe andere ondernemers in de regio de zaken aanpakken. 


Over van elkaar leren hoe je zaken aanpakt gesproken…  

Eind 2022 organiseerden wij een netwerkevent voor projectmanagers in de R&D tot Industrialisatie. Een mijlpaal, want we genieten ervan wanneer mensen beter worden in hun vak. Daar is ons bedrijfsconcept op ingericht. Het thema van deze bijeenkomst was stakeholdermanagement. Wie slim invloed uitoefent op belanghebbers boekt eerder en groter succes binnen een project. Tijdens ons event eind november bespraken we met projectmanagers hoe ze dit normaliter doen en kregen ze de kans om onderling ervaringen uit te wisselen. Ook deelde coach en adviseur Karin Rosch diverse tips uit eigen praktijk, waarvan je een deel ook terug kunt lezen in ons blog over stakeholdermanagement


In 2023 gaan we nog veel meer kennisevents organiseren om projectmanagers te helpen nog beter te worden in hun vak. 

Een ander speerpunt van 2023 wordt het opzetten van onze eigen detacheringsorganisatie. Wij merken dat bedrijven behoefte hebben om nog verder ontzorgd te worden in hun aannamebeleid. Naar verwachting lanceren wij dit per april 2022.

Foto: tijdens onze kennissessie wisselen projectleiders op de hightech campus in Eindhoven ervaringen uit over stakeholdermanagement

Gun jezelf de volgende stap in 2023

 

Je leest het, we hebben volop ambitie voor volgend jaar. Met het einde van 2022 in zicht, en ook aan het einde van het laatste blog van dit jaar, willen we toch ook een paar mensen bedanken. 

 

Wij willen al onze klanten bedanken die ons het vertrouwen hebben gegeven. Alle projectmanagers uit ons netwerk: bedankt dat jullie ons uitkiezen als gesprekspartner voor advies over een volgende stap. Jan Cardol, voor de samenwerking en alle mooie inzichten. Karin Rosch: jij bereikt fantastische resultaten door het coachen van de projectmanagers. En alle partners met wie wij hebben samengewerkt dit jaar. 

Wij wensen iedereen een gezond en mooi 2023 te wensen. Onze wens is dat dit het jaar is waar nog meer mensen op hun plek zitten. En tegen alle projectmanagers die niet meer wordt uitgedaagd worden uitgedaagd willen wij zeggen: gun jezelf de volgende stap. Blijf niet stilstaan. Zet steeds een stapje om jezelf te ontwikkelen. Je leeft maar één keer.

 

Gelukkig 2023!

 

p.s. Wij zijn inmiddels ook voor onszelf aan het recruiten! Momenteel zijn wij op zoek naar een junior recruiter om onze recruitmentcapaciteit te vergroten. Zo kunnen we anticiperen op de voorziene groei volgend jaar en kunnen we meer klanten bedienen. Dus ken of ben jij een junior recruiter met goede adviesvaardigheden en affiniteit met de technische industrie en bedrijfskundige processen? Neem contact met ons op

Meer blogs

ontwerpzondertitel[3].jpg

Van projectmanager tot manager van projectmanagers: zo zet je de stap

project.jpg

Zo groei jij van een projectmanager uit tot een projectleider

marco.jpeg

Van kandidaat tot klant: Marco’s vertrouwen in GHYSELS

NTS Group
Logo Sonion
Logo Demcon
Sioux Technologies
Logo VDL ETG
GKN
Cowmanager

Wil jij kennismaken?

Ben jij een organisatie die op zoek is naar advies voor je project of programma omgeving? Of juist een professional die graag nieuwe uitdagingen wil verkennen. Wij helpen je vooruit!

sioux-technologies-ghysels.png

We geven je graag advies!

06 517 62 117 bart@ghysels.nl Contact opnemen