‘Zo manage je als projectmanager jouw succes van tevoren’

De baas plezieren, want die gaat erover. Grote kans dat dit bij jou tijdens een project ook ooit eens een (onbewuste) drijfveer is geweest. Daar draait het natuurlijk niet echt om. Het gaat erom dat de opgeleverde dienst of product is wat het moet zijn. Door dat zo scherp van tevoren af te stemmen, manage je van tevoren het succes. Hoe? Dat vertelt Yat-Ho Chung, projectmanager bij NTS-Group, jou in dit blog.

Van directielid tot projectmanager

 

Yat-Ho Chung (44) woont samen met zijn vrouw en 2 kinderen in Dedemsvaart. In zijn carrière heeft hij gewerkt als project engineer, projectmanager, teamleider van projectmanagers en directielid. Vandaag de dag werkt hij als projectmanager bij de NTS-Group. Een bedrijf waar wij hem hebben voorgesteld. Voor wie het nog niet kent: de NTS-Group is een technologiebedrijf gespecialiseerd in het leveren van high-tech engineering- en testdiensten aan verschillende industrieën. Ze bieden onder andere diensten aan als productontwikkeling, testen en certificering en technisch advies. Hun doel is om klanten te helpen innovatieve en betrouwbare producten op de markt te brengen. Behalve in Eindhoven is de NTS-Group ook in Hengelo gevestigd en dat is vanuit waar Yat-Ho Chung momenteel maar liefst 7 projecten tegelijkertijd managed, allen voor ASML. 

 

Yat-Ho Chung is iemand die zijn hart volgt, hij vindt dit belangrijker dan de carrièreladder. De reden dat hij toch weer projectmanager is, in plaats van manager en directielid? Yat-Ho: ‘Ik kan met mijn ervaring van grote waarde zijn binnen projecten en mensen ondersteunen met hun problemen. Mijn ervaring in het algemeen management helpt om mijn stakeholders beter te begrijpen. Daardoor bereik ik sneller de gestelde doelen met het team.’

 

De belangrijkste stakeholder wordt vaak vergeten

 

Yat-Ho Chung focust zich bij de start van een project altijd eerst op de te behalen resultaten. Het doel moet haarscherp zijn. ‘Je denkt gauw: ik moet de baas plezieren want die gaat erover. Maar de eindgebruiker, die is de baas. Die moet tevreden zijn en niet klagen over de geleverde dienst of product,’ betoogt Yat-Ho. ‘Het verbaast mij dat wanneer de belangrijke en bepalende stakeholders worden opgelijst, de belangrijkste vaak wordt vergeten: de eindgebruiker en degene die ermee moet werken. Natuurlijk is het lastiger om hen te spreken, maar hoe kan een project succesvol zijn als je niet exact weet wat hun wensen zijn?’. 

 

Goed projectmanagement volgens Yat-Ho is dan ook precies begrijpen wat iedereen wil. Wat ieders verwachtingen zijn. Een project goed leiden betekent dan ook die verwachtingen managen, en écht alle betrokkenen daarin meenemen. Hoe? Door voortijdig duidelijk te maken wat ze precies van je krijgen. En daarvoor is het nodig om eerst een stapje terug te zetten. In plaats van meteen te gaan hollen en brandjes blussen (lees in dit blog ook hoe onze coach en adviseur Karin Rosch daarvoor waarschuwt.)

Succes van tevoren managen en afdwingen

 

Deadlines zijn lastig te halen in een tijd waarin materialen schaars en moeilijk verkrijgbaar zijn. Omdat iedereen hiermee te maken heeft, is er meer begrip. Maar het blijft een issue, vertelt Yat-Ho. ‘Het is daarom belangrijk om extra duidelijk te zijn naar klanten. Vertellen: ik doe de bestelling zo vroeg mogelijk, maar ik heb het niet in de hand.’ 

 

Die scherpte en duidelijkheid is  waar goed projectmanagement volgens Yat-Ho over gaat.  ‘Ik heb geleerd om van tevoren mijn succes te managen. Het is een kwestie van het met elkaar hebben over wat gaan we opleveren. Wanneer zijn we happy. Zo belangrijk om het met elkaar eens te zijn over de scope en requirements! Daarna is het een kwestie van afvinken van de lijst: is dit opgeleverd ja en nee. Als alles wordt opgeleverd op de afgesproken manier, dan weet je dat je succes hebt geboekt en dat de opdrachtgever dit ook lachend zal accepteren.’  

Uitdagende opdracht bij een mooi bedrijf

 

Yat-Ho is blij met zijn nieuwe baan en opdracht binnen de NTS-Group. Hij stond al een tijdje open voor nieuw werk en was zelf ook al aan het netwerken geslagen. Toen wij hem vertelden over de uitdaging bij NTS-Group in Hengelo, was de match snel gemaakt. Over de bemiddeling van Ghysels voor zijn baan bij NTS-Group zegt hij: ‘Ik word dikwijls benaderd door recruiters die niet de tijd nemen om jou te leren kennen. Bart heeft een zeer persoonlijke aanpak. Ik beveel hem aan bij projectmanagers vanwege zijn contacten, zijn aanpak en menselijke behandeling.’

Waar zet jij jouw volgende stap?

 

Ben jij een projectmanager die niet meer wordt uitgedaagd? Gun jezelf de volgende stap. Blijf niet stilstaan. Neem vrijblijvend contact met ons op! Wij helpen jou graag!

Meer blogs

bartghy.jpg

Recruitmentbureau voor projectmanagers: 4 stappen naar jouw nieuwe uitdaging

growthmindsetsmall.png

All you need is a Growth Mindset

bartghysels.jpg

Professionele recruiter: iemand die jouw belangen voorop zet

NTS Group
Logo Sonion
Logo Demcon
Sioux Technologies
Logo VDL ETG
GKN
Cowmanager

Jij wilt vooruit!?

Ben je een organisatie met een projectuitdaging? Of juist een kandidaat die daaraan toe is? Neem vrijblijvend contact op. Wij denken graag met je mee en wie weet, helpen we je vooruit.

sioux-technologies-ghysels.png