Professionele recruiter: iemand die jouw belangen voorop zet

Jouw baan als projectmanager is belangrijk voor jou, en als recruitmentbureau spelen wij een rol in het werkgeluk dat jij ervaart. Wij voelen ons dan ook verantwoordelijk om ons vak bekwaam en integer uit te oefenen. In dit blog lees je hoe je een professionele recruiter kunt onderscheiden van iemand die niet jouw belang op de eerste plaats zet.

1. Schept duidelijkheid over het salaris

In gesprekken met professionals is salarisverwachting absoluut een punt van aandacht. Want salaris is en blijft erg belangrijk. 

Wij willen dan ook meteen weten wat jouw wensen zijn qua salaris en arbeidsvoorwaarden. Daarbij stellen wij ook altijd de vraag: hoe belangrijk is salaris ten opzichte van de werkinhoud? Oftewel: zou je als je de perfecte baan zou kunnen krijgen, maar minder zou verdienen, dan toch nog interesse hebben?  Als het antwoord nee is, dan weten we dat wij jou alleen kunnen benaderen wanneer  baan salarieel gezien een echte verbetering is. 

Ook van de bedrijven die via ons professionals zoeken, weten wij wat de bandbreedte is qua salaris. Zo sturen wij in een vroeg stadium op een match, ook in de portemonnee.

2. Begrijpt de daadwerkelijke behoefte

Veel professionals worden benaderd met vacatures die niet aansluiten op hun kennis en ervaring. Daardoor zijn veel professionals momenteel een beetje recruitersmoe

Een professionele recruiter schiet niet met hagel, en benaderd professionals met zorg. Ook zorgt hij of zij ervoor dat de vacature precies aansluit op de behoefte. Waar moet de professional precies het verschil in maken? In welke levensfase zit een project? Hoe is het team samengesteld? Wat is de cultuur van de organisatie? Hierachter komen is een kwestie van goed luisteren en doorvragen. Want een vacaturetekst is veel meer dan een opsomming van vaardigheden.

3. Werkt volgens de Recruiterscode

Ken je de Recruiterscode al? Deze code beschrijft het gedrag en de kennis dat hoort bij het bekwaam en integer uitoefenen van de rol van recruiter. Het bied praktische richtlijnen en ethische principes, regels en opvattingen die de recruiter hanteert.

Een voorbeeld van principes uit de Recruiterscode:

  • De recruiter communiceert transparant, respectvol en op basis van correcte informatie;

  • De recruiter is zich bewust van eigen vooroordelen en discrimineert niet;

  • De recruiter informeert de kandidaat zo vroeg mogelijk over de arbeidsvoorwaarden (inclusief pensioenvoorziening).

 

Bij GHYSELS zijn wij aangesloten bij de Recruiter Code en werken wij volgens dit principe. Lees hier meer informatie over de recruiterscode.

4. Herkent talent en leiderschap

Bedrijven benaderen ons voor goede projectleiders. Projectmanagers met leiderschapskwaliteiten.

Een projectmanager met goede leiderschapsvaardigheden boekt namelijk eerder en beter resultaat binnen projecten. Bij GHYSELS koppelen we daarom niet alleen projectmanagers aan multinationals en scale-ups, maar coachen hen ook on the job om nog betere leiders te worden. In ons vorige blog lees je hoe jij jouw voordeel kunt doen met deze aanpak, uniek in de recruiterswereld.

Hoe wij erachter komen hoe het zit met de leiderschapsvaardigheden van projectmanagers? Door te vragen hoe jij sturing geeft aan een project. Hoe je met anderen communiceert in het team. Kortom: wij herkennen talent en helpen jou om deze nog verder te ontwikkelen.

5. Coaching bij sollicitatie

Sommige professionals vinden op gesprek gaan spannend. Hen helpen wij dan extra met een goede voorbereiding voor het sollicitatiegesprek. We zorgen dat beide partijen de juiste informatie hebben, geven tips, sturen extra informatie door. Na het gesprek bellen we alle betrokkenen om te vragen hoe het is gegaan. Ook als de uitkomst niet positief is, dan krijg je daarvan terugkoppeling. Niet-professionele recruiters ‘vergeten’ dat nog wel eens, en dat is natuurlijk niet chique. 

Is er sprake van een match? Dan is het voor beide partijen duidelijk hoe de vervolgprocedure eruit ziet.

6. Daagt jou uit en geeft advies

Een goede recruiter is een vertrouwenspersoon en een adviseur. Waarom wij dat moeten zijn? Veel bedrijven zoeken in deze krappe arbeidsmarkt het schaap met vijf poten. Het is aan ons om te adviseren welke poot het minst belangrijk is en afgezaagd kan worden. Aan de andere kant:  sommige professionals durven niet het risico te nemen om van functie te veranderen. Ze zitten vast in een gouden kooi zitten. Oftewel: qua arbeidsvoorwaarden en routine alles pico bello voor elkaar, maar zijn niet gelukkig. Want ze missen de uitdaging.

Als recruiter prikkelen wij bedrijven én professionals om uit de impasse te komen. Want je staat alleen maar stil als je steeds vasthoud aan ‘het perfecte plaatje’ of  ‘het perfecte moment voor een nieuwe baan’. Soms heb je gewoon even een duwtje in de rug nodig, en daarin challengen en adviseren wij.  

7. Gaat snel en accuraat te werk

I want it, and I want it now.

Vaak hebben bedrijven binnen een zeer korte tijd een projectleider nodig. Een goede recruiter komt dan ook snel met passende kandidaten. Omdat wij continue in verbinding staan met ons warme netwerk van projectmanagers, lukt ons dat ook regelmatig.

En als er eenmaal een match is… Dan zorgen wij ervoor dat het tempo erin blijft. 

Een week of langer wachten om iemand te laten weten dat je graag verder wilt is niet slim. Iemand kan hieruit begrijpen dat je geen interesse hebt. Of de professional heeft inmiddels iets anders gevonden. Niet alleen reageren wij zelf snel en professioneel, ook spreken wij mensen aan op hun gedrag wanneer er niet snel en accuraat wordt gehandeld. 

8. Begrijpt jouw branche

Projecten managen in de high volume tech industrie, is een totaal andere ballgame dan in de low volume tech industrie. Realiseer je als projectmanager bij de lowtech high volume een besparing van 10 euro op een onderdeel, dan kan dat miljoenen opleveren. Terwijl je als projectleider bij bijvoorbeeld ASML je met een kleine besparing de oorlog niet gaat winnen. Daar spelen weer andere KPI’s. 

Met zo’n 20 jaar ervaring in het koppelen van bedrijven aan professionals in de technische industrie, begrijpen wij dat als geen ander. 

Zoek je een recruiter? Zorg er dan voor dat dit bureau jouw line of business begrijpt. Zo kun je sneller schakelen en dit voorkomt een mismatch.

Hulp nodig?

Hoe bouw je een goed team? Wanneer schakel je een projectmanager bij? Welke stappen kan ik zetten in mijn carrière? Wij zijn voor veel professionals in de technische industrie een adviseur als het gaat om het zetten van de volgende stap. Door onze jarenlange ervaring met het plaatsen van projectmanagers in branches als de semiconductor industrie, pharma, automotive en  aerospace, weten wij welk type projectmanager er in welke levensfase van een project nodig is. 

Ben jij een projectmanager of zoek jij een projectmanager in de technische industrie? Neem dan contact met ons op!

Over GHYSELS

GHYSELS brengt organisaties en projectmanagers bij elkaar. Van Scale-up tot Multinational en van R&D tot Industrialisatie. En hoe. Wij zorgen voor een perfecte fit tussen de werkelijke behoefte van een organisatie op strategisch, tactisch of operationeel niveau en een optimale uitdaging voor de projectmanager.

Over Bart Ghysels

Bart (47) is van origine Belg, maar woont al zijn hele leven in Nederland. In zijn vrije tijd geniet hij van het bourgondische leven, en persoonlijke ontwikkeling loopt ook als een rode draad door zijn leven. Sportief is hij ook: hij houdt van windsurfen en snowboarden. In het verleden heeft hij ook veel gevoetbald, maar moest hiermee stoppen vanwege een afgescheurde kruisband. Daarnaast is hij area director van Toastmasters, een wereldwijde organisatie waarbij je beter wordt in het presenteren van boodschappen aan een publiek op podia. Daarnaast is hij lid van Groeiclub, en ook van de Covey club waarbij groei als ondernemer en ook privé centraal staat.

Meer blogs

hightech.png

High tech projectmanagement consultancy: het verhaal achter GHYSELS' transformatie

ayat.jpg

‘Zo manage je als projectmanager jouw succes van tevoren’

marco.jpeg

Van kandidaat tot klant: Marco’s vertrouwen in GHYSELS

NTS Group
Logo Sonion
Logo Demcon
Sioux Technologies
Logo VDL ETG
GKN
Cowmanager

Wil jij kennismaken?

Ben jij een organisatie die op zoek is naar advies voor je project of programma omgeving? Of juist een professional die graag nieuwe uitdagingen wil verkennen. Wij helpen je vooruit!

sioux-technologies-ghysels.png

We geven je graag advies!

06 517 62 117 bart@ghysels.nl Contact opnemen