Waar staat jouw (PM) organisatie?

Situatie-analyse op basis van Greiner

Horten en stoten

Er is geen bedrijf dat zich compleet lineair ontwikkelt. Groeien gaat met horten en stoten. En in iedere fase spelen er andere factoren een dominante rol. De Amerikaanse organisatiekundige Larry E. Greiner bracht het ontwikkelproces in kaart met zijn zogenaamde Groeifasenmodel.

Beproefd model

Greiner stelt dat iedere fase een bepaalde duur kent en opgevolgd wordt door een ‘crisis’. Als een beginnende organisatie bijvoorbeeld snel groeit, komt er op een gegeven moment een grote behoefte aan betere sturing (van medewerkers en processen). Er gaan mogelijk dingen mis en de oprichter(s) besluiten tot aantrekken van een (gedeeltelijk) leidinggevende.

Er zijn weinig modellen in de wetenschappelijke literatuur zo uitgebreid beproefd zijn in onderzoek en de praktijk. Het Groeifasenmodel voldoet nog steeds. 

Greiner Scan

GHYSELS baseert zijn dienstverlening gedeeltelijk op het model. Als we namelijk weten dat in iedere fase van de organisatie andere krachten spelen, dan kunnen we daar met het projectmanagement ook op inspelen. Door de levensfase van de organisatie te duiden, kunnen we een dienstverlening realiseren die sneller en soepeler een beter resultaat zal opleveren.

 

Meer blogs

hightech.png

High tech projectmanagement consultancy: het verhaal achter GHYSELS' transformatie

marco.jpeg

Van kandidaat tot klant: Marco’s vertrouwen in GHYSELS

quantum-computers.png

Waarom zouden bedrijven geïnteresseerd kunnen zijn in Quantumcomputers?

NTS Group
Logo Sonion
Logo Demcon
Sioux Technologies
Logo VDL ETG
GKN
Cowmanager

Wil jij kennismaken?

Ben jij een organisatie die op zoek is naar advies voor je project of programma omgeving? Of juist een professional die graag nieuwe uitdagingen wil verkennen. Wij helpen je vooruit!

sioux-technologies-ghysels.png

We geven je graag advies!

06 517 62 117 bart@ghysels.nl Contact opnemen