Waar staat jouw (PM) organisatie?

Situatie-analyse op basis van Greiner

Horten en stoten

Er is geen bedrijf dat zich compleet lineair ontwikkelt. Groeien gaat met horten en stoten. En in iedere fase spelen er andere factoren een dominante rol. De Amerikaanse organisatiekundige Larry E. Greiner bracht het ontwikkelproces in kaart met zijn zogenaamde Groeifasenmodel.

Beproefd model

Greiner stelt dat iedere fase een bepaalde duur kent en opgevolgd wordt door een ‘crisis’. Als een beginnende organisatie bijvoorbeeld snel groeit, komt er op een gegeven moment een grote behoefte aan betere sturing (van medewerkers en processen). Er gaan mogelijk dingen mis en de oprichter(s) besluiten tot aantrekken van een (gedeeltelijk) leidinggevende.

Er zijn weinig modellen in de wetenschappelijke literatuur zo uitgebreid beproefd zijn in onderzoek en de praktijk. Het Groeifasenmodel voldoet nog steeds. 

Greiner Scan

GHYSELS baseert zijn dienstverlening gedeeltelijk op het model. Als we namelijk weten dat in iedere fase van de organisatie andere krachten spelen, dan kunnen we daar met het projectmanagement ook op inspelen. Door de levensfase van de organisatie te duiden, kunnen we een dienstverlening realiseren die sneller en soepeler een beter resultaat zal opleveren.

 

Meer blogs

bartghysels.jpg

Professionele recruiter: iemand die jouw belangen voorop zet

bartghy.jpg

Recruitmentbureau voor projectmanagers: 4 stappen naar jouw nieuwe uitdaging

growthmindsetsmall.png

All you need is a Growth Mindset

NTS Group
Logo Sonion
Logo Demcon
Sioux Technologies
Logo VDL ETG
GKN
Cowmanager

Jij wilt vooruit!?

Ben je een organisatie met een projectuitdaging? Of juist een kandidaat die daaraan toe is? Neem vrijblijvend contact op. Wij denken graag met je mee en wie weet, helpen we je vooruit.

Sioux Technologies Ghysels